Χρυσό μετάλλιο: Ο Στέφανος Ντούσκος έκανε την κούρσα της ζωής του!
Ο Στέφανος Ντούσκος έκανε την κούρσα της ζωής του στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας, μάλιστα, νέο Ολυμπιακό ρεκόρ
Με μία απίστευτη κούρσα, ο τεράστιος Στέφανος Ντούσκος μας γέμισε υπερηφάνεια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του απλού σκιφ κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Ο Στέφανος Ντούσκος πραγματοποίησε ασύλληπτη εμφάνιση και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο της στο Τόκιο.
Ολυμπιακό ρεκόρ
Ο γιαννιώτης κωπηλάτης πέτυχε χρόνο 06:40:45, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Νορβηγός Μπορτς με 06:41:66, ενώ το χάλκινο ο Κροάτης Μάρτιν με 06:42:58.
Ο χρυσός, πλέον, έλληνας ολυμπιονίκης ήταν τέταρτος μέχρι τα πρώτα 500 μέτρα της κούρσας, όμως στη συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό του και πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση, την οποία κράτησε μέχρι το τέλος.
Το τέταρτο μετάλλιο
Η Ελλάδα κατακτά για τέταρτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία αλλά για πρώτη φορά το χρυσό. Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην Αθήνα το 2004 με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008, με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο). Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο το 2012 από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών. Συνολικά η Ελλάδα έφτασε τα 122 μετάλλια στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 1896 έως και σήμερα.
Η τελική κατάταξη:
1. Σ. Ντούσκος Ελλάδα 6:40.45
2. Χ. Μπορτς Νορβηγία 6:41.66
3. Ντ. Μάρτιν Κροατία 6:42.58
4. Σ. Σ. Νίλσεν Δανία 6:42.73
5. Αλ. Βιαζόβκιν ΡΟΕ 6:49.09
6. Μ. Γκρισκόνις Λιθουανία 5:10.88
«Δεν μπορώ να το πιστέψω»
Οι δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά τη θριαμβευτική κούρσα:
«Αλήθεια, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι η καλύτερη κούρσα μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ο προπονητής μού ζήτησε να είμαι στα μετάλλια. Στα 750-800 μέτρα έκανα μια αλλαγή και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 έλεγα ότι δεν θα με δουν! Βάρεσαν αυτοί, βάρεσα κι εγώ, αλλά στα τελευταία 100 μέτρα είπα ότι δεν το χάνω. Αφιερώνω το χρυσό σε όλους αυτούς που με βλέπουν, στους γονείς μου, στην κοπέλα μου, στην εθνική ομάδα, στον κ. Πολύμερο, στον προπονητή τον κ. Ποστιλιόνε, στον γιατρό και στον χορηγό μου», δήλωσε ο πανευτυχής Ντούσκος στην κάμερα της ΕΡΤ λίγο μετά το τέλος της φανταστικής προσπάθειάς του.
Οι δηλώσεις του έλληνα ολυμπιονίκη μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου:
«Σκέφτηκα τα πάντα, όσους μας παρακολουθούν, την προπόνηση μου, τον προπονητή μου, την οικογένεια μου» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, τρέμω ολόκληρος. Πίστευα πως μπορώ να πάρω ένα μετάλλιο, αλλά όχι στο χρυσό. Ήταν κάτι εξωπραγματικό. Πίστευα πως κάποια στιγμή θα πάω στους Ολυμπιακούς. Μετά την έκτη θέση στο Ρίο, είπα πως πρέπει να βελτιωθώ. Μετά είπα πως πρέπει να πετύχω την συμμετοχή στον τελικό. Από την στιγμή που το πέτυχα όλοι μου έστειλαν την θετική τους ενέργεια. Ο προπονητής μου είπε να είμαι μέσα στα μετάλλιο, στην διάρκεια της κούρσας πίστεψα πως μπορώ να πάρω και το χρυσό μετάλλιο. Πίστευα πως είναι… άπιαστο το μετάλλιο με αυτούς τους αθλητές που είχα στην κούρσα. Θέλω να γυρίσω στου δικούς μου ανθρώπους και να τους δείξω το μετάλλιο».
Ποιος είναι ο Στέφανος Ντούσκος
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Μάλιστα, οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας ήταν οι δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στα 19 ετών του συμμετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Εκεί έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.