Ιος: Δωρεά οικοπέδου στο δήμο για κατασκευή αεροδρομίου!

Ίος: Δωρεά οικοπέδου στο δήμο για κατασκευή αεροδρομίου!

Στις Κυκλάδες λειτουργούν ήδη έξια αεροδρόμια. Τα δύο εξε αυτών είναι διεθνή (Μυκόνου, Σαντορίνης), ένα ετοιμάζεται να γίνει διεθνές (Πάρου) και τρία (Σύρου, Νάξου και Μήλου) που είναι “μικρά” δηλαδή μπορούν να προσαπογειωθούν 42άρια αεροπλάνα με προοπτική, αν όλα πάνε καλά να έρχονται 72άρια…

Μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε κάποοια προσπάθεια για κατασκευή άλλου αεροδρομίου πέραν κάποιων εξαγγελιών για διάδρομο προσπαογείωσης στην Ανάφη και σκέψεις για αεροδρόμιο στην Αμοργό…

Και όμως, πιο μπροστά από όλους, ακόμη και απο κείνα τα νησιά που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για μεγάλωμα του αεροδιαδρόμου, μπορεί να βρεθεί το νησί της Ίου…

Και να πώς…

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η εταιρεία τουριστικών ακινήτων Lucas, συμφερόντων του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης του 30% της έκτασης του νησιού, προέβη σε δωρεά ενός αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 35.553,82 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Καψάλη για την κατασκευή αερολιμένα που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Η δωρεά έγινε στον Δήμο Ιητών με επιστολή που απέστειλε στις 31 Ιουλίου 2020 η εταιρεία και στην οποία ανέφερε: «Η εταιρεία μας δυνάμει του με αριθμό 45.057/2020 αγοραπωλητηρίου συμβολαίου έχει αποκτήσει στην πλήρη και αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή της ένα γήπεδο (αγροτεμάχιο) στην Ιο Κυκλάδων, στη θέση Καψάλη, συνολικής εκτάσεως 35.553,82 τετραγωνικών μέτρων. Με την παρούσα σάς κάνουμε γνωστό ότι η εταιρεία μας επιθυμεί να προβεί σε σύσταση δωρεάς υπέρ του δήμου σας του ανωτέρου ακινήτου με δικές της δαπάνες, με τον όρο ο δήμος σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατασκευαστεί σε αυτό αερολιμένας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του.
Για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να γίνει δεκτή η διά της παρούσας προτεινόμενη δωρεά στον Δήμο Ιητών και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίησή της». Το έργο αυτό είναι ο διακαής πόθος όλων των κατοίκων του νησιού οι οποίοι κάθε χρόνο δεινοπαθούν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία έχουν τους καλοκαιρινούς μήνες και οι τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα της Ιου.
Οπως ανέφερε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο αντιδήμαρχος Ιητών Δημήτρης Ζακχαίος «η κατασκευή και λειτουργία αερολιμένα στο νησί της Ιου θα είναι αποτέλεσμα σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα και της δημοτικής μας αρχής. Ηδη, το δημοτικό μας συμβούλιο, με την υπ’ αριθ. 126/2020 απόφασή του, αποδέχθηκε τη δωρεά ενός γηπέδου (αγροτεμαχίου) ιδιοκτησίας της εταιρείας Lucas Ανώνυμη Τεχνική και Επενδυτική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (Lucas A.E.), συμφερόντων κ. Μιχαλόπουλου Αγγελου, στη θέση Καψάλη συνολικής εκτάσεως 35.553,82 τ.μ. και φυσικά θα ακολουθήσουν νέες αγορές για να εξασφαλιστεί η έκταση στην οποία τελικά θα κατασκευαστεί ο Αερολιμένας Ιου.
Να σημειώσω πως ο επιχειρηματίας Μιχαλόπουλος Αγγελος θα χρηματοδοτήσει κάθε μελέτη που θα χρειαστεί, είτε αυτή αφορά περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον, επιπτώσεις θορύβου, κυκλοφοριακό φόρτο κ.λπ.
Επίσης να επισημάνω ότι εκτός της μεγάλης επένδυσης του αεροδρομίου έχουν προγραμματιστεί τρεις στρατηγικές επενδύσεις στην Ιο, που αλλάζουν άρδην την εικόνα του νησιού μας». Οι επενδύσεις αυτές, συνολικού ύψους 178 εκατ. ευρώ και δημιουργίας 455 θέσεων εργασίας, αφορούν την κατασκευή πεντάστερων ξενοδοχείων και πολυτελών τουριστικών κατοικιών μέσω εταιρειών που ελέγχονται από τον κ. Μιχαλόπουλο, ο οποίος έχει ήδη κατασκευάσει πολυτελή τουριστικά καταλύματα και beach bars σε εκτάσεις που ο ίδιος αγοράζει τα τελευταία 18 χρόνια στο νησί.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή του έχει το 30%-35% της έκτασης του κυκλαδίτικου νησιού. «Κάνοντας μια αποτίμηση για τα οφέλη από την κατασκευή αερολιμένα στο νησί της Ιου θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι αερομεταφορές επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και συντελούν στη ραγδαία άνοδό της. Αύξηση στην κίνηση μέσω αερομεταφορών σημαίνει αύξηση στις αφίξεις των τουριστών και παράλληλα αύξηση στη ζήτηση σε καταλύματα, εστίαση, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες συνδεδεμένες με τον τουρισμό και τέλος σε νέες θέσεις εργασίας. Κλείνοντας, να πω πως ο αερολιμένας θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και τα δρομολόγια των πλοίων έχουν μειωμένη συχνότητα αλλά είναι και πολύωρης διάρκειας», επισημαίνει ο κ. Ζακχαίος.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο