Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάξου, Μ. Μαυρογιάννης, εφ' όλης της ύλης

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάξου, Μ. Μαυρογιάννης, εφ’ όλης της ύλης

Ο Κουτσοφλέβαρος έμελλε να μας φέρει… απέναντι στον Πρόεδρο της Κοινότητας Νάξου, Ευθύμιο (Μάκη) Μαυρογιάννη από τον οποίο ζητήσαμε να μας πει ποιοι από τους πρώτης προτεραιότητας στόχους της μεγαλύτερης κοινότητας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, θα έχουν υλοποιηθεί έως το ερχόμενο Πάσχα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάξου, Μ. Μαυρογιάννης, εφ' όλης της ύλης

 • κ. Βλαχάκη, καταρχάς, σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου δίνετε ώστε να αναφερθώ στα έργα που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό για την Κοινότητα Νάξου. Έργα που πήραν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και που υλοποιούνται αυτή την ώρα που μιλάμε, και -Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος- θα είναι έτοιμα προς χρήση από τους δημότες μας το προσεχές Πάσχα.
 1. Η διαμόρφωση χώρων, η προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού των Παιδικών Χαρών: Στην πραγματικότητα είναι 2 ξεχωριστά έργα συνολικού προϋπολογισμού 420.000,00€ τα οποία αφορούν 7 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι 3 βρίσκονται στη Χώρα. Είναι ένα έργο που το χρωστάμε στα παιδιά – το είχαμε υποσχεθεί και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα το χαίρονται οι μικροί μας φίλοι.
 2. Η αντικατάσταση του παλαιού αγωγού δικτύου ύδρευσης με την παράλληλη αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα από τη δεξαμενή του Αγ. Χρυσοστόμου έως το φαρμακείο Δελλαρόκα συνολικού προϋπολογισμού 340.000,00€.: Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στην περιοχή από το πεπαλαιωμένο δίκτυο και με την ολοκλήρωση αντικατάστασης θα αποκατασταθεί όλος το ασφαλτοτάπητας κατά μήκος και πλάτος των οδών.
 3. Οι ασφαλτοστρώσεις οδών συνολικού προϋπολογισμού περίπου  225.000,00€. Και συγκεκριμένα:

α.         Η  διαμόρφωση και αποκατάσταση με ασφαλτοτάπητα του δρόμου του Ποταμού

β.         Η διαμόρφωση του δρόμου Αγκιδίων έως το Νηπιαγωγείο ο οποίος παρουσιάζει έντονη κλίση και

γ.         Η διαμόρφωση του δρόμου Μικρασιατών Προσφύγων ο οποίος παρουσιάζει κι αυτός έντονη κλίση.

 • Με αφορμή τις έντονες καιρικές συνθήκες η Κοινότητα Νάξου είχε κάνει τις απαραίτητες εργασίες αποφυγής “δύσκολων” καταστάσεων;

Φυσικά, η Κοινότητα είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Είχαμε αποστείλει έγκαιρα σχετικό έγγραφο στο Επαρχείο Νάξου για τον καθαρισμό των ρεμάτων αρμοδιότητάς του (περιοχής Φλοίσβου, Εργατικών Κατοικιών, Αγκιδίων κ.λπ.) και τα χαντάκια είχαν καθαριστεί από το Δήμο.

 • Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν είχατε προετοιμαστεί το ίδιο καλά και για τον κατάλληλο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, με αποτέλεσμα περιοχές όπως το Κάστρο, η Παλιά Πόλη και η περιοχή Μητροπόλεως, μόλις πέσει το σκοτάδι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο… φεγγάρι!!!

Όντως. Δεν έχετε άδικο. Οφείλω όμως να διευκρινίσω με ην ευκαιρία που μου δίνετε κάποια πράγματα.

Σ’ αυτήν την περίπτωση μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για ένα απαρχαιωμένο δίκτυο της Δ.Ε.Η. στις εν λόγω περιοχές το οποίο παρουσιάζει συνεχώς βλάβες οι οποίες δυστυχώς δεν προειδοποιούν από πριν για το πού και πότε θα προκληθούν. Από τη στιγμή πάντως που κάποια βλάβη γίνεται αντιληπτή ειδοποιούνται αμέσως η Δ.Ε.Η. και η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου και αποκαθιστούν χωρίς χρονοτριβές την καλή λειτουργία του δικτύου. Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι η Κοινότητα Νάξου μέσα στο Τεχνικό της Πρόγραμμα για το έτος 2022 πρότεινε να γίνει μία νέα μελέτη φωτισμού της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου που θα περιλαμβάνει φωτισμό 360ο μοιρών.

Με αφορμή όμως το θέμα του ηλεκτροφωτισμού να σας αναφέρω ότι, πρώτον, έχουμε ήδη τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε σημεία που ο δημοτικός φωτισμός ήταν απαραίτητος, δεύτερον, έχουμε εγκρίνει την επέκταση ηλεκτροφωτισμού στο δρόμο προς τις κεραίες στ’ Αγκίδια και, τρίτον, βρισκόμαστε στη διαδικασία για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην περιοχή «Παραδείσια» (μια περιοχή με συνεχώς αυξανόμενη ανοικοδόμηση).

 • Ευχάριστη, ομολογουμένως, η είδηση αυτή. Που εύχομαι να υλοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Ας περάσουμε όμως στο εξαιρετικής σημασίας κεφάλαιο που ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους της Χώρας. Και αναφέρομαι σε αυτό που αφορά στην καθημερινότητά μας.

Πώς αντιμετωπίζει η κοινότητα Νάξου το πολυσύνθετο και απαιτητικό αυτό κεφάλαιο;

Με τον τρόπο που όλοι βλέπετε. Με καθημερινή στοχευμένη, μεθοδική δουλειά με μεράκι και αγάπη για τον τόπο που ζούμε. Όλη η πόλη έχει χωριστεί σε τομείς ευθύνης, για τους οποίους έχουν οριστεί υπάλληλοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γι‘ αυτούς – και οι οποίοι αυξάνονται ανάλογα την χρονική περίοδο που διανύουμε.

Επιπλέον έχουμε χωρίσει όλη την πόλη σε οικοδομικά τετράγωνα και, ξεκινώντας από την είσοδο της πόλης, έχουμε στήσει συνεργείο και έχουμε ξεκινήσει τον εξωραϊσμό ο οποίος περιλαμβάνει ξεχόρτισμα, πλύσιμο με πιεστικό, καθαριότητα, αποκατάσταση μικροζημιών (λακκούβες, πλήρωση ή αντικατάσταση πλακών κ.λπ.) και γενικά κάθε είδους μικροπροβλήματα καθημερινότητας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάξου, Μ. Μαυρογιάννης, εφ' όλης της ύλης

Έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται διαμορφώσεις-ευπρεπισμοί κοινόχρηστων χώρων, όπως απέναντι από το Ειρηνοδικείο, στις Εργατικές Κατοικίες κ.λπ., με παράλληλη δενδροφύτευση αυτών των χώρων. Καθαριότητα και ευπρεπισμούς έχουμε κάνει και σε αρκετά, για πάμπολλα χρόνια, εγκαταλελειμμένα σπίτια στην περιοχή του Κάστρου.

Υλοποιούμε τη σκέψη πάρα πολλών ετών για κλειστούς κάδους, όπου η μεγαλύτερη μερίδα των συνδημοτών μας τη σέβεται και την επικροτεί. Υπάρχει βέβαια και μια μειονότητα που εύχομαι με το πέρασμα του χρόνου να καταλάβει ότι υπεύθυνοι για μία καθαρή πόλη είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Γιατί μόνο έτσι θα δοθεί η πρέπουσα απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Να υπογραμμίσω επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να προμηθευτούμε και νέους κάδους, ώστε να είναι ευκολότερη η απόθεση απορριμμάτων σ’ αυτούς. Επίσης βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης και η προμήθεια και τοποθέτηση 4 βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (υπόγειοι κάδοι) προϋπολογισμού περίπου 218.000,00€.

 • Παρακολουθώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου συχνά γίνεται λόγος για το περίφημο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Νάξου (το λεγόμενο ΣΒΑΚ). Η άποψή σας, το σχόλιό σας επ’ αυτού, ποιο είναι;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Η Βιώσιμη Κινητικότητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την βελτίωση ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Χώρας και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Είναι εμφανές σε όλους μας ότι η πόλη μας εδώ και χρόνια ασφυκτιά υπό την πίεση των πολλών οχημάτων που την επισκέπτονται, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με λίγα λόγια δηλαδή καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του ΣΒΑΚ αλλά όχι και ότι η έλλειψη του αποτελεί εμπόδιο για τον προγραμματισμό, υλοποίηση έργων κ.λπ., όπως συνεχώς αναφέρεται. Και φυσικά δεν θεωρώ ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ΣΒΑΚ. Νάξου οφείλεται σε ολιγωρία ή παραλείψεις του Δήμου. Και απόδειξη αυτού που σας λέω είναι το γεγονός ότι, πολύ νωρίτερα από πολλούς άλλους δήμους ο δικός μας ο δήμος ξεκίνησε τη διαδικασία υλοποίησης του ΣΒΑΚ παρότι δεν είναι νομοθετικά υποχρεωμένος. Άλλωστε σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 1 του Ν.4784/2021 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 40/Α΄/16-03-2021, καθορίζεται η υποχρέωση έναρξης κατάρτισης ΣΒΑΚ εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου ήτοι έως 17 Μαρτίου 2022 από τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) κατοίκων.

 • Εκτός όλων των προαναφερθέντων (που θα μπορούσαμε να αναλύουμε επί μακρόν), ένα κεφάλαιο που θα ήθελα να «φωτίσετε» είναι το εξής:

Έργα-δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Έργα-δράσεις που έλυσαν προβλήματα. Έργα-δράσεις που καλυτέρευσαν την ζωή των δημοτών.

Δύσκολη απάντηση όταν είσαι μακριά από τις Υπηρεσίες και το Γραφείο, αλλά ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά πράγματα. Κάποια απ’ αυτά ήταν απαίτηση πολλών χρόνων και κάποια άλλα ήταν απαραίτητα.

 

–           Διαμόρφωση αύλειων χώρων γηπέδων σχολείων.

–           Τοποθέτηση θέρμανσης και καινούριου πίνακα στο Δ.Α.Κ. Νάξου και προμήθεια ενός αναβατορίου.

–           Στο λιμάνι της Νάξου φτειάχτηκαν οι τεράστιες σπηλαιώσεις του κεντρικού προβλήτα και τώρα έχει δημοπρατηθεί το αγκυροβόλιο των σκαφών μαζί με την εκβάθυνση – καθαρισμό του πυθμένα.

–           Επισκευή γλίστρας μικρών σκαφών (καρνάγιο και λιμάνι).

–           Εκ νέου χωροθέτηση των σκαφών.

–           Ενοικίαση νέων χώρων στάθμευσης (εργατικές κατοικίες, Αγκίδια)

–           Ολοκλήρωση Λαϊκής Αγοράς

–           Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ.

–           Πλακόστρωση πεζοδρομίων

–           Τσιμεντοστρώσεις δρόμων

–           Καθαρισμοί παραλιών

–           Περίφραξη κάδων απορριμμάτων.

Συγχωρήστε με αν ξέχασα μερικά.

Το βασικότερο όμως που δεν ανέφερα είναι ότι όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με την άψογη συνεργασία της Κοινότητας με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους (ανάλογα με τον τομέα ευθύνης καθενός), τις Υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, το Λιμεναρχείο Νάξου, την Αστυνομία το Επαρχείο Νάξου κ.ά. τους οποίους και ευχαριστώ.

 • Στο τελευταίο μέρος της σημερινής επικοινωνίας μας, θα ήθελα –επιγραμματικά- να κάνετε αναφορά σε θέματα που αφορούν σε άλλες κοινότητες του νησιού της Νάξου καθώς και των άλλων τεσσάρων νησιών (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα). Και ανοίγω αυτή την παρένθεση, γιατί έχω την αίσθηση ότι μέσα από τις δια τηλεδιασκέψεως πραγματοποιούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (εμείς, οι «απέξω»), δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση.

Επειδή σε καθημερινή βάση περνάω για υπηρεσιακούς λόγους από τον Δήμο, τον Δήμαρχο, τους αιρετούς και τις Υπηρεσίες του, θα το θεωρήσω άδικο αν δεν αναφερθώ και στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για όλο το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Έχει καταφέρει και έχει δώσει λύσεις σε πολλά χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονταν σε όλα τα χωριά αλλά και στα 4 μικρότερα νησιά. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω –και χωρίς να είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος- κάποια από αυτά :

–           Γήπεδα ποδοσφαίρου (σε όλη τη Νάξο και τα νησιά).

–           Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Φιλώτι.

–           Μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου.

–           Γήπεδο Μπάσκετ, βόλεϊ και τένις στην Απείρανθο.

–           Λιμενικά Έργα (στη Νάξο και στα 4 νησιά).

–           Έργα σε Σχολεία.

–           Ασφαλτοστρώσεις.

–           Γεωτρήσεις στο Φιλώτι, Μέση και Κόρωνο

–           Περιφράξεις δημοτικών πηγών.

–           Έγινε μεγάλη αγορά -με Leasing- πολλών απορριμματοφόρων, αυτοκινήτων ούτως ώστε να αλλάξει όλος ο παλιός στόλος  των οχημάτων του Δήμου που είναι πολύ ενεργοβόρος.

–           Πλακοστρώσεις οδών.

–           Τσιμεντοστρώσεις δρόμων.

–           Παιδικές χαρές στο Φιλώτι – Απείρανθο – Μέλανες – Αγ. Αρσένιο.

–           Διαμορφώσεις και ενοικιάσεις Πάρκινγκ.

–           Αντικαταστάσεις, επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης.

–           Αυτοματοποιήσεις σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δεξαμενές.

–           Αφαλατώσεις.

–           Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων.

 • Κύριε Μαυρογιάννη, αφού σας ευχαριστήσω για την σημερινή συζήτηση-συνέντευξη, κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω ό,τι ο περισσότερος κόσμος στην Χώρα Νάξου, μονολεκτικά, σχολιάζει: Ότι δηλ. το συμβούλιο της Χώρας «τρέχει». Εύχομαι, να είστε καλά, όλοι σας, να «τρέχετε» γι’ αυτά για τα οποία ο κόσμος της Χώρας σας εμπιστεύθηκε και, αρκούντως, σας πριμοδότησε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
 • Ευχαριστώ! Καλό μήνα σε όλο τον κόσμο της Χώρας Νάξου και των νησιών μας!

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο