Ψάλτες μέσω …διαδικτύου

Δεν γνωρίζω αν το προσέξατε αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρείται …συνωστισμός στα αναλόγια των Ιερών Ναών της Νάξου από νέους κυρίως ψάλτες που και καλλίφωνοι είναι και, όπως τα λένε οι παλιοί, τα λένε καλά τα τροπάρια…

Η ψαλτική είναι μια τέχνη η οποία καλλιεργείται για πολλά χρόνια από ψάλτες – διδασκάλους που εθελοντικά μαθαίνουν σε νέα παιδιά πως να αποδίδουν στις Θείες λειτουργίες τους ύμνους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί για πολλά χρόνια στο υπόγειο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικοδήμου υπό την εποπτεία και την διδασκαλία του καθηγητή στο Λύκειο Νάξου και ψάλτη κ. Ιωάννου Κόντε.

Όμως υπάρχουν και οι Νάξιοι Μελιστές… Οι οποίοι αποφάσισαν να διαδώσουν την ψαλτική τέχνη όχι μόνο στους επίδοξους μελωδούς της Νάξου, αλλά και μέσα από τον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό που δεν είναι άλλος από το ίντερνετ…

Στην ιστοσελιδα της ομάδας αναφέρουν τα παρακάτω:

‘Το ιστολόγιο αυτό έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων Ψαλτικής, Λειτουργικής, Υμνολογίας, Τυπικού και άλλων θεολογικών θεμάτων της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, καθώς και των δραστηριοτήτων του Χορού μας.»

Και στην συνέχεια αναφέρουν…

«Ο Χορός Ψαλτών «ΝΑΞΙΟΙ ΜΕΛΙΣΤΕΣ» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2009 με πρωτοβουλία του κ. Δημητρίου Γ. Παπάνη και των στενών συνεργατών του.

Σκοπό έχει την προβολή της Ψαλτικής Τέχνης, την αμιγή διάδοση και παρουσίαση μελών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, τη συμμετοχή του σε λατρευτικές συνάξεις και την ανάδειξη της Ελληνικής Μουσικής.

Στελεχώνεται από ψάλτες των Ναών της Νήσου Νάξου, από μαθητές που σπουδάζουν στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης & Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης», καθώς και από ανθρώπους που αγαπάνε και ασχολούνται με την Ψαλτική Τέχνη.»

Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα τους μπορούν να βρουν οι νέοι μαθητευόμενοι αλλά και πολλοί που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την ψαλτική όχι μόνο «μελίσματα ψαλτικής» όπως ονομάζονται οι παρτιτούρες της βυζαντινής μουσικής αλλά και ενδιαφέροντα άρθρα από μαϊστορες της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης σχετικά με το πνεύμα των ύμνων, τον τρόπο απόδοσης, την σειρά των καταβασιών αλλά και πολλές άλλες οδηγίες και συμβουλές, ένα «πηδάλιο» για την όσο γίνεται σωστή απόδοση των ύμνων σε κάθε μεγάλη εορτή ή κάποια ξεχωριστής σημασίας ακολουθία…

Και όχι μόνο αυτά…

Μπορεί να βρει κάποιος σχετικές ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην ψαλτική αλλά και πολλές άλλες χρηστικές πληροφορίες Ναξιακού περιεχομένου.

Τέλος, ξεχωριστή θέση έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες από τις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τους…

Όσοι επίδοξοι μελωδοί θέλετε να μυηθείτε στα μυστικά της βυζαντικής ψαλτικής τέχνης, μπορείτε κατ αρχήν να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://naxioimelistes.blogspot.com/

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο