Προγραμματική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την υγεία στα νησιά * Του Γιάννη Βλασερού

Προγραμματική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την υγεία στα νησιά * Του Γιάννη Βλασερού

Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα της υγείας στα νησιά. Υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών και εξοπλισμων, προβληματικές διακομιδές ασθενών, ανεπαρκής πρωτοβάθμια περίθαλψη, ειδικά σε μικρά νησιά, καθώς και υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύστημα περίθαλψης που μόνο ασφάλεια δεν προσδίδει στους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας. 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Κίνημα που δημιούργησε το ΕΣΥ το 1985, κυριολεκτικά αναγέννησε την περίθαλψη των νησιών δημιουργώντας εξοπλισμένες υποδομές και στελεχώνοντας τις με ειδικευμένους γιατρούς και επαρκές υγειονομικό προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, συνειδητοποιώντας την δεινή κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά στην επέτειο του θανάτου της αείμνηστης προέδρου Φώφης Γεννηματά, ανακοίνωσε διά του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη την 6η -μεταξύ των 8 παρεμβάσεων- για το νέο ΕΣΥ του μέλλοντος παρέμβαση που αφορούσε στην υγεία στα νησιά και η οποία εστίαζε στα εξής:

Προγραμματική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την υγεία στα νησιά * Του Γιάννη Βλασερού

>Κάθε νησί Θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα).

> Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. 

> Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες Θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους. 

Πρόκειται για μια παρέμβαση που προσεγγίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της περίθαλψης στα νησιά σε αντίθεση με τις τρέχουσες πρόχειρες και ανεδαφικές λύσεις που κατεδαφίζουν το ΕΣΥ. Παράλληλα, οι εν λόγω θέσεις αποτελούν μια δικαίωση της διαχρονικής μου προσπάθειας να αναδείξω με πολλαπλούς τρόπους ότι η υγεία στα νησιά αποτελεί ειδικό θέμα του ΕΣΥ που χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης.

Κλείνοντας πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στην Παράταξη μας την δυνατότητα να διαχειριστεί δημιουργικά, αποτελεσματικά και οριστικά το πρόβλημα της υγείας στα νησιά.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρός-Καρδιολόγος, Αν Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο