79 χρόνια από την μάχη και απελευθέρωση της Νάξου
Στις 15 Οκτωβρίου 1944 ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη της Νάξου και απελευθερώνεται το νησί από τους Γερμανούς – Η θυσία του 19χρονου Γιώργου Βαλληνδρά που βρήκε το θάνατο στο αντέρισμα του Γυμνασίου μία ημέρα νωρίτερα
Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί βάζοντας τέλος σε μία σκληρή και απάνθρωπη κατοχή που άφησε τα σημάδια της για δεκαετίες στην χώρα. Η Αθήνα απελευθερώθηκε από τον γερμανικό ζυγό στις 12 Οκτωβρίου 1944, την ημέρα που ξεκινούσε στη Νάξο, η μάχη για την απελευθέρωση του νησιού…
Μία μάχη που κράτησε τρεις ημέρες και είχε αίσιο τέλος (τη σύλληψη των 69 Γερμανών που μεταφέρθηκαν την επόμενη ημέρα στη Χίο) για τους Ναξιώτες έστω και εάν ποτίστηκε το χώμα του νησιού από αίμα. Τρεις άνδρες, δύο Έλληνες (Βαλληνδράς, Νίκος Μπινίκος, λοχίας διαβιβάσεων) και ένας γερμανός έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα ο ένας από τους δύο Έλληνες ήταν Ναξιώτης. Μόλις 19 ετών. Ο Γιώργος Βαλληνδράς του Λεωνίδα. Ένα παλικάρι (γεννημένο στις 24 Μαρτίου 1925 στο Χαλκί) που αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Νάξου με άριστα, γράφτηκε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή αλλά επέστρεψε στο νησί λόγω της κατοχής διακόπτοντας τις σπουδές του…
Όπως ήταν λογικό, ο θάνατός του επισκίασε κάθε άλλη εκδήλωση για την απελευθέρωση του νησιού από τους Ναζί. Μάλιστα όπως αναφέρεται την ημέρα της κηδείας του ο λαός του νησιού τίμησε το αδικοχαμένο παλικάρι. Και δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στο Χαλκί στη μνήμη του με την παρουσία του τμήματος των Ιερολοχιτών και των αντάρτικων ομάδων λίγο πριν αυτοί αποχωρήσουν για τη Μήλο και τη συνέχεια της μάχης για την ολική απελευθέρωση της Χώρας από τους Ναζί…
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Γυμνάσιο της Χώρας Νάξου υπάρχει αναμνηστική πλάκα που φέρει το όνομά του ενώ στις 9 Αυγούστου 2009, ο δρόμος μπροστά στο σπίτι που έζησε ο Γιώργος Βαλληνδράς στο Χαλκί, πήρε το όνομά του, και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον Νάξιο ήρωα Γιώργο Βαλληνδρά έχουν γράψει και αφιερώσει ποιήματα οι Ιάκωβος Εμ. Ψαρράς, ο Ιωάννης Αντ. Χουζούρης, ο Λιάκος Τζαννετής, ο Μάνος Χωριανόπουλος, η Ελένη Γιαμούρη, η Ειρήνη Μαστοροπούλου, η Ειρήνη Γαβαλλά – Γρύλλη, η Κυριακή Πετράτου – Μαργαρίτου και βέβαια αναφορά γίνεται και από τον Αναστάσιο Ναπλιώτη στο έργο του «Η μάχη και η απελευθέρωση της Νάξου». Πιθανώς και από άλλους Νάξιους συγγραφείς και ποιητές στους οποίους ζητάμε συγνώμη για τη μη αναφορά μας… Και κλείνουμε με τους στίχους που αφιέρωσε ο Ιωάννης Αντ. Χουζούρης, στο έργο του «Λαϊκή Ποίηση για τη Κόρωνο της Νάξου και την ιστορία της»…
Εκεί αναφέρει
«Ήταν παιδί ξεχωριστό, έξυπνο μορφωμένο
Υπάκουο, ευγενικό σ’ όλα χαριτωμένο
Σαν μαθητής ξεχώριζε για την επίδοσή του,
Το ήθος, την ευγένεια και την διαγωγή του
Μα και αντιστασιακός σ’ αυτή την ηλικία
Που’ γινε ολοκαύτωμα για την ελευθερία
Αποτελεί υπόδειγμα και παραδειγματίζει
Όποιο παιδί στο Λύκειο τη στήλη τα’ αντικρύζει.
Θα πρεπε όμως να στηθεί του Γιώργου ανδριάντας
Αφού στη μάχη έπεσε σαν ήρωας, σαν άντρας»