//

Γιάννης Φραντζέσκος: Όνειρό μου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει στη Νάξο ένα Πάρκο Τέχνης

Γιάννης Φραντζέσκος: Όνειρό μου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει στη Νάξο ένα Πάρκο Τέχνης

Η ζωντανή ιστορία του Πολιτισμού στη Νάξο είναι ο Γιάννης Φραντζέσκος.

Εδώ και 40 χρόνια προσπαθεί σαν καλός στρατιώτης να συμβάλει στη δημιουργία πολιτιστικών δρώμενων, ενώ ήταν ,μέσα σε μια μικρή παρέα που δημιούργησαν τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νάξου ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πλειάδα εκδηλώσεων, από καρναβάλι, συναυλίες, χορωδίες, διαλέξεις, αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών τελετών,

Ο Γιάννης Φραντζέσκος ο οποίος δεν μιλά σχεδόν ποτέ δημόσια, καταθέτει την άποψή του για τον πολιτισμό του νησιού, θυμάται όλους τους “συντρόφους” του που τον συνόδευσαν σε εκείνο του ανεπανάληπτο πολιτιστικό ταξίδι τις δεκαετίες 80 και 90 ενώ μας εκμυστηρεύεται και το μεγάλο του όνειρο.

Μιλάει για την επανάκαμψή του το 2011 όταν του το ζήτησαν αλλά και γιατί ναυάγησε και αυτή η προσπάθεια…

Στο τέλος της συνέντευξης μπορείτε να δείτε ένα σπανιότατο βίντεο από την σπονδή που έκαναν οι του Πολιτιστικού, τον Σεπτέμβριο του 1985 όταν επισκέφθηκε τη Νάξο το πλοίο Κερύνεια ΙΙ

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το «Κερύνεια ΙΙ» απέπλευσε από το Μικρολίμανο με καπετάνιο τον Αντώνη Βασιλειάδη κι άλλα τέσσερα άτομα πλήρωμα. Το ταξίδι ακολούθησε την εξής πορεία: Σούνιο – Κύθνος – Σύρος – Νάξος – Κως – Νίσυρος – Μανδράκι Ρόδου – Καστελλόριζο και στις 2 Οκτωβρίου, μετά από ένα ταξίδι 25 ημερών, κατέπλευσε στον Κόλπο Κοραλλίων της Πάφου. Τη διαδρομή αυτή την κάλυψε σε 25 μέρες.
Να σημειωθεί ότι τις σπονδες τις συνέγραψε ο φιλόλογος καθηγητής Δημήτρης Βενιέρη

Πολλοί τον γνωρίζετε κοινωνικά, αλλά όχι καλλιτεχνικά, να σας ενημερώσουμε ότι ο Γιάννης Φραντζέσκος ζωγράφος, φωτογράφος  και γλύπτης είναι γέννημα – θρέμμα της Νάξου όπου ζει και εργάζεται δημιουργώντας.   Συγκαταλέγεται στους διακεκριμένους σύγχρονους φωτογράφους της εποχής μας. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Tεχνών   (Academy of Arts) (1969) στο Μόντρεαλ του Καναδά , όπως επίσης και  στο  School of Modern Photography (1972)    (Σχολή Μοντέρνας Φωτογραφίας), παράρτημα της Νέας Υόρκης στο Μόντρεαλ του Καναδά .
Το 2003 εξέδωσε το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα  με θέμα τη Νάξο το οποίο εξαντλήθηκε  σ’ένα χρόνο και το 2015 το δεύτερο, κι’ αυτό αφιερωμένο στη γενέτειρά του τη Νάξο  και τις Μικρές Κυκλάδες. Ετοιμάζει άλλα 3 λευκώματα, το ένα  με θέμα τις Κυκλάδες και τα δύο για την Ινδία  και την Omo Valley της Αφρικής όπου πρωτοτυπεί με την θεματολογία του  αποθανατίζοντας την πολυπολιτισμικότητα των κατοίκων στην καθημερινότητά τους.
Τα τελευταία  χρόνια ασχολείται με την γλυπτική που, όπως ομολογεί, είναι η αγάπη του .
Διακρίσεις:
Πρώτο Βραβείο Πανελλήνιας Φωτογραφίας (1981) στην Αμερικανική Ένωση Αθηνών. Πρώτο Βραβείο Αφίσας (1988) Υπουργείου Αιγαίου. Τον Αύγουστο  2015 για 15 ημέρες μαζί με   άλλους επιλεγμένους φωτογράφους προβλήθηκαν 2 φωτογραφίες του  στο μουσείο του Λούβρου.
Πολλές διακρίσεις σε ομαδικές εκθέσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο