Οι Μητροπολίτες Παροναξίας έως το 1821

1821-2021: Το χρονικό της Επανάστασης του ’21 στη Νάξο

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους των Κάτω Χωρών υπάρχουν ανάμεσα στα έγγραφα της Ολλανδικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης , πολλές πληροφορίες για τη Νάξο από το 1790 και εξής . Οι πληροφορίες προέρχονται τόσο στα ημερολόγια που έγραψε ο καγκελάριος και έπειτα επιτετραμμένος της πρεσβείας Γκασπάρ Τέστα από το 1790 ως τα 1810 όσο και στα γράμματα που ο πρόξενος των Κάτω Χωρών στη Νάξο Φραγκίσκος Σομμαρίπας έγραψε στον Τέστα .

Τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν πληροφορίες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Νάξου , για τις επιδημίες , τον τουρισμό , τους Ναξίους που έκαναν καριέρα αλλού και τέλος την περιγραφή των γεγονότων έως την 6ης Μαΐου του 1821 ημέρα της κηρύξεως της επαναστάσεως στη Νάξο .

23 Σεπτεμβρίου 1820

Η κοινότητα του Κάστρου δεν κατέβαλε τα χρέη στον Τέστα

17 Αυγούστου 1820

Άγγλοι τουρίστες έφτασαν στη Νάξο για να δουν το άγαλμα του Απόλλωνα .

21 Αυγούστου 1820

Ο Γιαννάκης Φραγκόπουλος Αγάς αποκτά στην Κωνσταντινούπολη την Αγγλική υπηκοότητα

28 Οκτωβρίου 1820

Οι Άγγλοι τουρίστες επισκέπτονται το σπήλαιο του Ζα

12 Φεβρουαρίου 1821

Βεβαιωτικό του Μιχάλη Μαρκοπολίτη ότι ο Φραγκίσκος Σομμαρίπας είναι έντιμος άνθρωπος

13 Μαρτίου 1821

Κηπουροί του Ορθόδοξου Μητροπολίτη , κτυπούν τον αδελφό του επισκόπου των Καθολικών , έτσι ξεσπά διαμάχη μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων

16 Μαρτίου 1821

Οι δύο ιεράρχες συναντώνται σε περίπατο και συνάπτουν ειρήνη

20 Απριλίου 1821

Οι Νάξιοι πληροφορήθηκαν με γράμμα από την Τήνο για την επανάσταση στην Ύδρα και Σπέτσες , επικρατεί ενθουσιασμός

22 Απριλίου 1821

Ο πρόξενος της Σουηδίας πληροφορεί τον Σομμαρίπα ότι ο μητροπολίτης των Ορθοδόξων είναι πολύ ευχαριστημένος με την επανάσταση . Ο Δεσπότης ισχυρίζεται συχνά ότι θα τελέσει λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Πόλη . Επικρατεί η υποψία ότι ο μητροπολίτης είναι μπλεγμένος στη συνωμοσία .

29 Απριλίου 1821

Έφθασε στη Νάξο προκήρυξη απευθυνόμενη στον πρόξενο της Ρωσίας Ραφτόπουλο και υπογεγραμμένο από τον Υψηλάντη . Ο πρόξενος την παρέλαβε επιδεικτικά και αμέσως μίλησε προς το λαό : – σύντομα , είπε , δεν θα βλέπει πια κανείς τουρμπάνι στη Νάξο

4 Μαΐου 1821

Έφθασε πληροφορία στο νησί ότι η επαναστατική σημαία υψώθηκε στην Πάρο , Μύκονο και Τήνο . Έφθασε στη Νάξο ένα Υδραίικο πλοίο του κατετάν Κωστάκη , ο οποίος ξεσήκωσε τους Αξώτες σε επανάσταση .

5 Μαΐου 1821

Έφθασε στη Νάξο τούρκικο πλοίο με μουμπαχήρ του Καπουδάν πασά . Δε το αφήνουν να προσαράξει στο λιμάνι και αναχωρεί , Αλλά ξεκινά μια βάρκα με Αξώτες που συλλαμβάνει το τούρκικο πλοίο , σκοτώνει τους τούρκους και το δραγομάνο τους τον Παντελή . Αρχηγός της Αξώτικης βάρκας ήταν ο Ιωάννης ο Χάμπας .

6 Μαΐου 1821

Οι πριμάτοι των Ελλήνων επισκέπτονται τον καθολικό αρχιεπίσκοπο . Οι Έλληνες της Χώρας πήραν γράμμα από τους χωριάτες και τον μητροπολίτη ότι το απόγευμα θα κατέβουν όλοι στη Χώρα να υψώσουν την εθνική σημαία . Προσκαλούν τους κατοίκους της Πόλης να συμμετάσχουν . Μετά από σύντομη συζήτηση επήλθε συμφωνία ότι θα μετάσχουν και οι Καθολικοί .

Έτσι το απόγευμα στις 4 μεγάλος όχλος συναθροίστηκε μπροστά από την Ελληνική Μητρόπολη . Από κει ξεκινούν να συναντήσουν στην πόλη τους χωριάτες με την μητροπολίτη των Ορθοδόξων και τον Μιχάλη Μαρκοπολίτη με κραυγές και πυροβολισμούς τουφεκιών . Η εθνική σημαία κρατιόταν από έναν Έλληνα ιερέα της μητροπόλεως που είχε στο άλλο χέρι ένα ξίφος . Μπροστά από τη Μητρόπολη ύψωσαν τη σημαία .

Ben Slot

από δημοσίευση του blog: ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο