Η Χώρα Νάξου το χρειάζεται το πράσινο! - Η κοινότητα Νάξου "χαρτογραφεί" ευαίσθητες περιοχές, για να τις πρασινίσει!

bty

Η Χώρα Νάξου το χρειάζεται το πράσινο! – Η κοινότητα Νάξου “χαρτογραφεί” ευαίσθητες περιοχές, για να τις πρασινίσει!

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προσπαθεί. Μπορεί το συνολικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της να μην είναι εντυπωσιακό, όμως προσπαθεί. Κατά το κοινώς λεγόμενο, το παλεύει…

Ασφαλώς και επιβάλλεται να μοχθήσει περισσότερο. Και να συντονιστεί όσο πιο καλά γίνεται, μάλιστα. Η διαρκής και συντονισμένη προσπάθεια είναι που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προ ημερών, ο φακός του “Κ” απαθανάτισε το εικονιζόμενο στιγμιότυπο στον περιβάλλοντα το άλλοτε ΠΙΚΠΑ.

Η Χώρα Νάξου το χρειάζεται το πράσινο!

Συνοδοιπόρος της Υπηρεσίας Πρασίνου στις πρωτοβουλίες που η τελευταία αναλαμβάνει, είναι η πιο μεγάλη κοινότητα σε όλο τον πολυνησιακό Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: η Κοινότητα Νάξου. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, ο πρόεδρος της περί ης ο λόγος κοινότητας, Μάκης Μαυρογιάννης, έχει ήδη χαρτογραφήσει περιοχές “ευαίσθητες” εντός της πόλεως Νάξου που σύντομα, όπως υπογραμμίζουν υπεύθυνα χείλη, σε λίγο καιρό θα πρασινίσουν.

Η Χώρα Νάξου το χρειάζεται το πράσινο! - Η κοινότητα Νάξου "χαρτογραφεί" ευαίσθητες περιοχές, για να τις πρασινίσει!

Χτες, στον χωρίς πεζοδρόμιο κεντρικό δρόμο Χώρας – Γαλανάδου, εγγύς της πόλεως Νάξου, τα φρεσκοφυτεμένα δέντρα “ήπιαν” το νεράκι τους! Εικόνα, κατά γενική ομολογία, πολύ όμορφη. Και πάντως, όχι από τις πιο… συνηθισμένες.

Κύριοι, ανεβάστε στροφές!

Κύριοι αρμόδιοι, η πόλη της Νάξου, ασφαλώς και μπορεί να γίνει πιο όμορφη. Πιο ελκυστική. Πιο ανθρώπινη.

Πίστωση χρόνου, ο κόσμος σάς δίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να τον αποζημιώσετε, αναλόγως.

Σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία των ανθρώπων…

Σημαντικά και μάλιστα διαρκείας οφέλη για την ψυχική υγεία των ανθρώπων μπορούν να έχουν οι χώροι με πράσινο στις πόλεις , σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει το περιβάλλον όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για τη διανοητική υγεία και ισορροπία. Η νέα μελέτη έρχεται να υπενθυμίσει ότι το πράσινο στις πόλεις (π.χ. περισσότερα πάρκα) έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Άλκοκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environmental Science & Technology», ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 1.000 ανθρώπους. Τα στοιχεία αφορούσαν δύο ομάδες ανθρώπων, μία που είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με περισσότερο πράσινο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και μία άλλη που, αντίθετα, είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.

Η ανάλυση έδειξε πως η μετακίνηση σε κάποιο μέρος που περιβάλλεται από περισσότερο πράσινο, όχι μόνο βελτιώνει άμεσα την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά αυτή η βελτίωση διαρκεί για πολύ καιρό μετά την μετακίνηση (τουλάχιστον για τρία χρόνια). Είναι μία από τις πρώτες έρευνες διεθνώς που μελέτησαν διαχρονικά τα οφέλη από το πράσινο σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους που επρόκειτο να μετακινηθούν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης) άρχιζε πριν καν μετακομίσουν!

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο