"Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την εξάπλωση του Κορωνοϊού..."

“Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την εξάπλωση του Κορωνοϊού…”

Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την εξάπλωση του Κορωνοϊού, καθώς το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, από την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και μόλις το 17% εισαγόμενα, δήλωσε στην σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα του Τουρισμού, “Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Πρώτον, διότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα προσέξτε, είναι, 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Τα 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως και χθες.

Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ου και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ι

 

ού. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, διότι καταγράφει νέα κρούσματα.

Με βάση επίσης, τα στοιχεία του ECDC 16 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες από την Ελλάδα (Η Ελλάδα, θυμίζω, 22,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους)”. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογρ

άμμισε ότι “…Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τους 7.222 ανθρώπους. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 συνανθρώπους μας παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύ

ριο κατοίκους. Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα εί

ναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους”. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση του προστίμου για μη χρήση μάσκας, από τα 150 ευρώ.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο