Στις αρχές Οκτωβρίου ηλεκτρίζεται και το καλώδιο της Νάξου

Στις αρχές Οκτωβρίου ηλεκτρίζεται και το καλώδιο της Νάξου

Πρεμιέρα κάνει τον Οκτώβριο η ηλέκτριση των καλωδίων της Νάξου και της Σύρου σύμφωνα με πηγές της ΑΔΜΗΕ.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδωνμε την  πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου Σύρου -Λαυρίου, μήκους 107 χλμ. με τάση τα 150 kV.

Επόμενο βήμα είναι να ηλεκτριστεί, κάτι που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, αφού πρώτα προηγηθεί μια 24ωρη δοκιμή υψηλής τάσης χωρίς φορτίο. Στην πράξη με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται και η τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια εφοδιασμού τους, την μείωση της επιβάρυνσης λόγω ΥΚΩ των καταναλωτών και την αξιοποίηση του δυναμικού των νησιών σε ΑΠΕ. Με την συγκεκριμένη διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα της Σύρου διπλασιάζεται, ενώ η τροφοδοσία του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια αποκτά μια ισχυρή θωράκιση μέσω backup γραμμής, απέναντι στο ενδεχόμενο βλάβης.

Στις αρχές Οκτωβρίου ηλεκτρίζεται επίσης και το καλώδιο της Νάξου. Είχε προηγηθεί προ αρκετών μηνών η δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδιακών συνδέσεων που υπάγονται στη β’ φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο λόγος για τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, η πόντιση των οποίων είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και απέμενε ως μόνη εκκρεμότητα η αποπεράτωση της κατασκευής του υποσταθμού της Νάξου. Πλέον τα πάντα είναι έτοιμα προκειμένου σε περίπου ένα μήνα από σήμερα να ηλεκτριστεί και το συγκεκριμένο καλώδιο.

Συνολικά το όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη για το περιβάλλον από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και από την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού.

πηγη: energypress.gr

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο