Το Πολυτεχνείο μέσα από την μαρτυρία του Βασίλη Βαλληνδρά

Το Πολυτεχνείο μέσα από την μαρτυρία του Βασίλη Βαλληνδρά

Εδώ Πολυτεχνείο… 1973-2021

Οι αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν λίγο πριν τα 50χρονα, αλλά οι πρωταγωνιστές είναι εδώ και αξίζει η μαρτυρία τους…

Και όταν λέμε πρωταγωνιστές, δεν ήταν μόνο οι “επώνυμοι” αλλά και οι χιλιάδες ανώνυμοι…

Οταν γράφεται η Ιστορία, είναι όλοι πρωταγωνιστές…

Ας διαβάσουμε μαζί μια μαρτυρία έτσι όπως την κατέθεσε σήμερα ο γνωστός ναυτικός πράκτορας της Νάξου Βασίλης Βαλληνδράς. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταθέτει την δική του μαρτυρία…

“16/11/2021 Ημέρα Πολυτεχνείου 48 χρόνια μετά

16/11/1973 Ημέρα Πολυτεχνείου- τα γεγονότα
Αναμνήσεις από τη βραδιά που καταχωρήθηκε στην ιστορία της Ελλάδας μας.
• Στρατόπεδο ΚΕΒΟΠ (Χαϊδάρι)
• Αξιωματικός υπηρεσίας για τη νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου 1973: Λοχαγός Ξιφαράς Ηλίας (😉
• Γραφέας υπηρεσίας γι’ αυτή τη νύχτα: Στρατιώτης Βαλληνδράς Βασίλης
• Από ένα μικρό τρανζίστορ παρακολουθούσαμε με το λοχαγό τι γινόταν έξω ώσπου άρχισαν να έρχονται επείγοντα σήματα για το τι πρέπει να γίνει στο στρατόπεδο. Τα σήματα είχαν αρχίσει ήδη από το σούρουπο.
• Τα ΡΕΟ (στρατιωτικά οχήματα) έτοιμα για έξοδο από το στρατόπεδο για μεταφορά στρατιωτών στο Πολυτεχνείο, με τους στρατιώτες να ανεβοκατεβαίνουν σε αυτά ανάλογα με τις αντιφατικές διαταγές που έρχονταν από το αρχηγείο.
• Ξημερώνει λοιπόν 17 Νοεμβρίου 1973 μετά από μια ανάστατη νύχτα με τους φαντάρους σε επιφυλακή χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται. Μια μέρα ηλιόλουστη μεν αλλά μαύρη για την Ελλάδα.
• Η πρώτη διαταγή εκείνης της ημέρας προς τους στρατιώτες του ΚΕΒΟΠ ήταν η εκκένωση ορισμένων από τους θαλάμους του στρατοπέδου χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος που γίνεται αυτό. Παράλληλα στήθηκαν σκηνές στο χώρο του στρατοπέδου στις οποίες μετακομίσαμε χωρίς να ξέρουμε γιατί.
• Η απορία λύθηκε αργότερα όταν άρχισαν να φτάνουν λεωφορεία της αστυνομίας και άλλα λεωφορεία με τους συλληφθέντες της νύχτας της 16ης Νοεμβρίου 1973- νεαρά κορίτσια και αγόρια.
• Τοποθετήθηκαν στους θαλάμους πάντα με φύλαξη από οπλισμένους στρατιώτες.
• Τα αγόρια διασκέδαζαν λίγο παίζοντας ποδόσφαιρο ή μπάσκετ στα γήπεδα του στρατοπέδου με την αυστηρή επιτήρηση των στρατιωτών. (άλλωστε και στην τουαλέτα πήγαιναν με τη «συνοδεία» στρατιωτών)
• Τα κορίτσια όμως – ίσως από φόβο για το τι θα αντιμετωπίσουν – δεν έβγαιναν από τους θαλάμους τους . Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από αξιωματικό του ΚΕΒΟΠ
ο οποίος συνοδευόταν από 4 οπλισμένους στρατιώτες, έκανε βόλτες έξω από το θάλαμο των κοριτσιών φωνάζοντάς τους :
«Ρε σεις, βγείτε έξω! Μη φοβάστε! Οι φαντάροι δεν γ@@@νε κουμουνίστριες…»
Αυτά εν ολίγοις έγιναν τη νύχτα εκείνη της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου 1973 στο στρατόπεδο του ΚΕΒΟΠ. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η περίφημη συνέντευξη που είχε πάρει ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης στο ΚΨΜ του ΚΕΒΟΠ από τους κρατούμενους εκεί νεολαίους.
48 χρόνια κρατώ αυτές τις αναμνήσεις εκείνου του διημέρου, μέσα μου με ένα σωρό συναισθήματα που με σφράγισαν και είναι αδύνατο να τα περιγράψω.
Ελπίζω να μετέδωσα μια «μυρωδιά» όλων αυτών που έγιναν εκείνο το διήμερο του Νοέμβρη 1973…”

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο