Γερμανός Καπίρης για τον covid-19: Θα προκύψει θεραπεία αποτελεσματική. Πάντως, δεν είναι πολύ κοντά το εμβόλιο.

Γερμανός Καπίρης για τον covid-19: Θα προκύψει θεραπεία αποτελεσματική. Πάντως, δεν είναι πολύ κοντά το εμβόλιο.

Ο επί σειρά δεκαετιών ιατρός (Ειδικός Παθολόγος) του Γ.Ν-Κέντρου Υγείας Νάξου, Γερμανός Καπίρης (που κατά τα τελευταία έτη λειτουργεί ιατρείο στην Χώρα Νάξου), αναλύει τις σκέψεις του στον Κυκλαδίτη.γρ για την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο covid-19 σε ολόκληρο τον Πλανήτη και απαντά στα ερωτήματά μας.
-«Καθόλου. Ούτε μία στο εκατομμύριο, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τί θα πει “στημένη”; Πανδημίες ανέκαθεν είχαμε και θα έχουμε. Όποιος ανατρέξει πίσω στον χρόνο και φτάσει μέχρι και στο 500 π. Χ., θα διαπιστώσει ότι υπήρξαν τέτοιες πανδημίες. Γιατί αυτή η πανδημία να είναι “στημένη” δηλαδή, και όλες οι άλλες όχι;» -«Δούλεψε μια επιστημονική ομάδα πολύ ικανή, πολύς νωρίς. Εγκαίρως έδρασε όλη αυτή η ομάδα των 27 επιστημόνων, με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Δούλεψε η ομάδα αυτών των λοιμοξιωλόγων σοβαρά και μεθοδικά, γι’ αυτό και κατάφερε να περιορίσει την λοίμωξη. Τυχαία δεν έγινε τίποτε»
-Επισκέπτομαι το ιατρείο σας και δηλώνω ότι δεν αισθάνομαι καλά. Μεσούσης της υγειονομικής κρίσεως που έχει προκαλέσει ο covid-19, τι κάνω;
Θερμομέτρηση, αμέσως. Και αν έχεις βήχα και πυρετό ή σκέτο πυρετό, κατευθείαν στο νοσοκομείο για τεστ. Τεστ, αμέσως! Και αν βγει αρνητικό, είσαι ελεύθερος. Φεύγεις. Πας σπίτι σου, σε καραντίνα.
-Πότε κινδυνεύει ένας ασθενής από μια σοβαρή επίπτωση αυτής της ασθένειας;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι έχοντες χρόνια πνευμονοπάθεια. Όποιος από αυτές τις ομάδες περάσει την λοίμωξη του ιού σαφώς η κλινική εικόνα του θα είναι βαρύτερη σε σχέση με την εικόνα της υγείας που θα έχει ένας άλλος ασθενής που δεν ανήκει στις ομάδες στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα.
-Τί είναι αυτή η λοίμωξη, τελικά; Διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία του ασθενούς; Είναι μια λοίμωξη ήπια ή μήπως είναι μια μεγάλη απειλή για την ζωή την ίδια του ασθενούς;
Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη πνευμονοπάθεια. Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και όχι μόνο. Προσβάλλει, εκτός των άλλων ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, και την καρδιά. Και η παλιά η γρίπη πρόσβαλε την καρδιά, αλλά σπανιότερα. Ο covid-19 προσβάλλει και την καρδιά πιο συχνά. Αυτός ο ιός, με άλλα λόγια, κάνει μια πιο βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης ή τα άλλα μικρόβια.
-Με το εμβόλιο τι γίνεται; Τι μαθαίνετε;
Το εμβόλιο, ευχόμαστε όλοι να βγει στην αγορά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε περιπέτειες.
-Γιατί η Ελλάδα υπέστη λιγότερες βλάβες σε σχέση με άλλες χώρες;
Γιατί απλούστατα δούλεψε μια επιστημονική ομάδα πολύ ικανή, πολύς νωρίς. Εγκαίρως έδρασε όλη αυτή η ομάδα των 27 επιστημόνων, με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Δούλεψε η ομάδα αυτών των λοιμοξιωλόγων σοβαρά και μεθοδικά, γι’ αυτό και κατάφερε να περιορίσει την λοίμωξη. Τυχαία δεν έγινε τίποτε. Τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα έχει το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και κάποιες άλλες χώρες. Και όλες αυτές οι χώρες “μέτρησαν” νεκρούς χιλιάδες. Να πω ότι η χώρα μας είναι από τις πιο ασφαλής, παγκοσμίως. Βέβαια, τώρα που είναι ακόμη καλοκαίρι αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, θα έχομε. Τα πράγματα θα ξεφύγουν αν υπάρξουν εκατοντάδες κρούσματα σε κάποια περιοχή. Με την ευκαιρία που μου δίνει η ηλεκτρονική εφημερίδα σας να υπογραμμίσω ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 550 που ήταν, έγιναν περίπου 900. Και πιστεύω ότι εάν δεν σημειωθεί μια ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας της χώρας μας σε ό,τι έχει ν κάνει σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.
-Τα τρία νοσοκομεία που υπάρχουν στον νομό μας είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες που προκαλεί αυτός ο ιός;
Σε αυτήν την φάση πιστεύω ότι τα νοσοκομεία μας δύνανται να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα “περιστατικό” που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, για λίγες ώρες μέχρι ο συγκεκριμένος ασθενής να διακομισθεί, εάν και εφόσον χρειαστεί, σε κάποιο «νοσοκομείο αναφοράς».
-Όποιος δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτήν την λοίμωξη;
-Χιλιάδες κόσμου “τα ‘βγαλαν πέρα”. Και αναφέρομαι σε απόλυτα υγιείς, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν καπνιστές. Όμως, χάθηκαν και χιλιάδες συνάνθρωποί μας σε όλο τον Κόσμο. Από αυτούς τους τους τελευταίους, οι περισσότεροι είχαν υποκείμενα νοσήματα. Όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι καπνιστές επιβαρύνουν πάρα πολύ την υγεία τους. Άρα, ξέρουμε όλοι τί πρέπει να κάνει ένας καπνιστής. Να σταματήσει… χτες να καπνίζει. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.
-Πιο ευάλωτος ποιος ασθενής είναι;
Αυτοί που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες, αυτοί που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και βέβαια οι διαβητικοί. -Το εμβόλιο θα βγει στην αγορά πότε;
Το εμβόλιο θα βρεθεί σίγουρα. Και η θεραπεία η αποτελεσματική της ασθένειας αυτής θα βρεθεί. Να επισημάνω ότι η θεραπεία του aids έχει βρεθεί. Ήταν μια ιογενής λοίμωξη που τώρα πια είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίσιμη. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορωνοϊό. Θα προκύψει θεραπεία αποτελεσματική. Πάντως, δεν είναι πολύ κοντά το εμβόλιο.
-Αυτή η “ιστορία” είναι/ήταν στημένη, κατά πώς υποστηρίζουν κάποιοι;
Καθόλου. Ούτε μία στο εκατομμύριο, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τί θα πει “στημένη”; Πανδημίες ανέκαθεν είχαμε και θα έχουμε. Όποιος ανατρέξει πίσω στον χρόνο και φτάσει μέχρι και στο 500 π. Χ., θα διαπιστώσει ότι υπήρξαν τέτοιες πανδημίες. Γιατί αυτή η πανδημία να είναι “στημένη” δηλαδή, και όλες οι άλλες όχι; Να πω και κάτι ακόμη. Σε μερικά χρόνια, αυτός ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να κάνει μια ίωση που θα ξεπερνιέται με ευκολία από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο H1N1 τώρα πια είναι μια ίωση αντιμετωπίσιμη.
Γιάννης Βλαχάκης

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο