Περί εγκαταστάσεως και συντηρήσεων των φρεατίων ομβρίων...

Περί εγκαταστάσεως και συντηρήσεων των φρεατίων ομβρίων…

Τα καταταλαιπωρημένα φρεάτια (ομβρίων) επί δωδεκαμήνου βάσεως είναι στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας.

Σχεδόν σε όλα τα φρεάτια καταλήγουν και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα που εμείς οι ίδιοι ασυνείδητα πετάμε στον δρόμο. Αλλά και λάσπη. Χρειάζονται λοιπόν καθάρισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει επίσης να είναι στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια του δρόμου, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση λειτουργούν σαν παγίδες για μικρούς και μεγάλους.

Τα συστήματα αποχετεύσεως στις οργανωμένες πόλεις γίνονται από ειδικούς μελετητές και συνεργεία πιο πολύ ειδικότητας πολιτικού μηχανικού. Στο δικό μας το νησί (Νάξος) όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων το συγκεκριμένο θέμα ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν και αντιμετωπίζεται δυστυχώς ακόμη και σήμερα, θα έλεγα, όχι κατά τον πλέον ενδεικνυόμενο τρόπο από τους αρμοδίους. Όμως, τα τωρινά τα χρόνια δεν είναι σαν κι εκείνα τα παλιά που τα νησιά μας δεν ήταν πυκνοκατοικημένα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα σιφόνια και οι θυρίδες καθαρισμού ενός δικτύου αποχετεύσεως που βρίσκονται κάτω από το ύψος τού δαπέδου, πρέπει να βρίσκονται μέσα σε φρεάτια, σε θέσεις που να υπάρχει πρόσβαση όταν παραστεί ανάγκη για έλεγχο ή για καθαρισμό. Τα φρεάτια πρέπει να φέρουν στεγανό καπάκι που να αφαιρείται εύκολα. Φρεάτια πρέπει να υπάρχουν κάτω από τις κατακόρυφες στήλες και εκεί που συνδέονται οι δευτερεύουσες

«Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενδιάμεσων φρεατίων σε μεγάλα οριζόντια μήκη σωληνώσεων, για την επιθεώρηση και τον καθαρισμό του δικτύου, αλλά και για τον περιορισμό της ταχύτητα των λυμάτων σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη κλίση», υποστήριζε, προ ημερών, συντοπίτης μας μηχανικός (που έχει άποψη για τα φρεάτια και την αποχέτευση, γενικότερα)  γραμμές με την κεντρική.

 

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε επίσης πόσο εγκληματικό είναι να συνδέουμε τα όμβρια στα λύματα ή το ανάποδο. Πρώτον, πάρα πολλές φορές με καταιγίδα ανοίγουν τα καπάκια φρεατίων λυμάτων και ξεχειλίζουν απ’ εκεί νερά στον δρόμο, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι πιο πριν, συνέδεσαν στο δίκτυο λυμάτων κάποια όμβρια νερά. Δεύτερον, όλοι μας έχουμε δει να σκεπάζουν οι περίοικοι φρεάτια ομβρίων «γιατί μυρίζουν». Γιατί μυρίζουν; Γιατί κάποιοι εξ ίσου ασυνείδητοι με τους προηγούμενους συνέδεσαν λύματα σε δίκτυο ομβρίων.

  1. Η Χώρα Νάξου π.χ. των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’70 ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μικρότερη σε κόσμο από την σημερινή. Αλλάξαν τα χρόνια. Συνεπώς πρέπει να αλλάξουν και οι προδιαγραφές σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τον τρόπο εγκαταστάσεως και συντηρήσεως των φρεατίων σε κεντρικούς και ημικεντρικούς, πρωτίστως, δρόμους.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο